Japanskt tips på hur man använder bortskurna brödkanter


Man tar tillvara på allt som går att äta här i Japan.

muchan-brodkanter.jpg

toast-skagen.jpg

När jag i våras bjöds in av Muchan (min lärarinna på Japanese Cooking Class) för att gästspela som svensk kocka på en matlagningskurs för japaner gjorde jag bland annat Toast Skagen: Vitt bröd steks i smör. På brödet läggs en blandning av färska räkor i en röra av creme fraiche, majonäs och dill. Toppas med lite löjrom och garneras med citronskiva och dillvippa.

Japanerna åt min Toast Skagen med god aptit. Vi avslutade kursen med frågestund. Jag hade förstås skurit bort kanterna på det vita brödet innan det stektes. Alla kanter hade noga sparats av alla matlagen som gjorde sina mackor efter mina anvisningar.

Det kom två frågor. Den ena löd: ”Vad gör man med de bortskurna brödkanterna?” Jag var helt oförberedd på denna fråga och ville inte säga som det var: ”Jag slänger bort dem”. Sa istället att man kan torka dem och göra ströbröd av dem. Fast det inte är något jag normalt skulle göra. Jag brukar köpa det. I Japan används ett slags ströbröd till tempura och annan friterad mat men då är det mera som flingor och jag tror att det är ganska svårt att åstadkomma detta utan något slags ”flingverktyg”. Så mitt svar var nog ganska oanvändbart.

Nu till det roliga! I dag på Japanese Cooking class så gjorde Muchan som en extrarätt Toast Skagen fastän på sitt lite annorlunda japanska vis. Se bilden. Receptet var ungefär detsamma men serveringen lite annorlunda. Alla bröden på samma tallrik och röran ringlades över.

Sedan tog hon fram alla bortskurna brödkanter. Hettade upp olja i en stekpanna och friterade kanterna tills de blev gyllenbruna. Lade kanterna på hushållspapper för att suga upp överflödig olja och strödde en blandning av kanel och socker på dem. Mums, det blev jättegott!!

För japanerna tar tillvara på allt som överhuvudtaget går att äta. Det ligger nedärvt sedan generationer tillbaka då man fick använda vad som fanns att tillgå på denna ö. Den odlingbara marken skulle räcka till många och det fanns mycket ringa import.

7 svar

  1. Jag har ju varit lite bekymrad över japanernas förpackningshysteri men detta är ju kanonbra. Här pratas det mycket om all mat som vi kastar i soporna och en del i miljöarbetet är ju faktiskt att ta tillvara allt vi kan. (Här är jag själv en liten syndabock men jobbar på det)
    Intressant med vatten med sesamsmak – det låter inte särskilt gott. Och vatten ska man ju inte dricka om man ätit chili – yoghurt eller mjölk är mycket bättre.

  2. Japan är i mångt och mycket motsatsernas och kontrasternas land. Inte nog med att man använder allt ätbart men äter även upp allt. Det är mycket ohövligt att lämna något kvar i skålen. Vatten med sesamsmak är inte gott!!

  3. Ser gott ut med Toast Skagen på Japanvis.
    Brödkanter slänger jag ut till fåglarna.

  4. Hej Lena!
    Nu bara måste jag kopiera in dina svar till mig och min son Magnus svar till mig på dina kommentarer…

    Jag skrattar åt honom men lite tragiskt är det ju också! Du får inte bli förolämpad, en mer matinskränkt person än min son får man leta efter. Han har alltid varit petig i maten och haft bestämda åsikter om allt…

    Lena…
    > *Fick frågan vad japanerna äter då varken tid eller fantasi finns i
    > vardagsmatlagningen. Jag ser många kvinnor- för det är mycket sällan
    > män i matvaruaffärerna- som handlar färdigmat. Utbudet är enormt och
    > det är bara att plocka på sig. Det vanligaste är små grillspett -**/
    > yakitori,/** eller panerade köttbitar, friterade skaldjur och förstås
    > sushi eller sashimi. Men det finns också gott om sallader, wokrätter
    > och stekt fisk. Antingen är dessa rätter färdigförpackade eller så kan
    > de vägas och köpas i lös vikt.*

    Magnus…
    Jo det äter jag, är billigt (ca 20 kr), men är inte direkt gott. När vanligt folk, som den där bloggaren, (det är DU Lena / Katrins kommentar) skriver om ”god mat” menar dom god mat som i kalops eller spenat -klass. När jag vill ha god mat vill jag ha fint kött och goda såser. Bara en helt annan nivå av krav 🙂 Därför är det inte så gott för mig. Men KFC och McD har okej mat.

    Lena…
    > *Frukt såsom ananas, meloner, citrusfrukter är uppskurna i bitar och
    > lagda i förpackningar med plasttandpetare- ready -to -eat!*

    Magnus…
    Jag gillar inte frukt, jag får ont i tänderna av frukt. Frukt och jouice, det är dåliga saker.

    Lena…
    > *Det är billigt med den här färdiglagade maten. Ett grillspett kostar
    > 6-10 svenska kronor och en förpackning med 10-12 bitar sushi och
    > sashimi går på 25-20 kronor.*
    >

    > *God färdigmat finns att köpa dygnet runt, Seven/Eleven, Lawson,
    > Family Mart och allt vad de heter finns i varje kvarter och servar
    > från tidigt på morgonen barnens lunchlåda till skolan till de som
    > jobbat sena kvällsskiftet i serviceyrkena.*

    Magnus…
    Dom där småbutikerna är asskabbiga, tänk dig en skabbig butik i grekland. Inte så fräscht då att köpa färdiglagad mat som dom gjort i den butiken 🙂 Nej jag köper bara på dom stora och lite dyrare köpcentrumen som Yaoko. Dom har dessutom mkt större utbud på dom stora butikerna. Plus väldigt gott bröd (färskt)

    Lena…
    > *Sen finns det förstås pasta och nudlar i en oändlig variation och
    > massor med goda små prinskorvar. Man de små korvarna är avsedda att
    > läggas i Benton (lunchlådan) som ändå de flesta gör i ordning hemma
    > till både skolbarnen och de yrkesarbetande.*

    Magnus…
    Japanska nudlar är äckligt. Typ som svenska makaroner utan hål och 30 cm långa. SÅ en lång slemmig tjock pasta-deg-korv. Blärk 🙂 Som tur är har dom kinesiska nudlar också. (det är dom smala vi är vana vid). Verkar dock som japanerna hellst ser att man äter deras äckliga japanska nudlar 🙂

    Katrin…
    > Du kanske kan äta mer färdigmat till lunch/middag? De där små
    > grillspetten hon (du Lena) pratar om verkar ju goda. Och att frukten är
    > uppskuren måste ju passa dig!!

    Magnus…
    Grillspetten har jag inte vågat prova, men är förmodligen griskött (urk), jättesegt och med bara soya och söta såser som kryddor. Dom använder inte salt + peppar eller dyl här. Sött kött är inte så gott..
    (dom gillar socker här i japan, eller söta saker)

    Katrin…
    > Hon skriver bland annat om en maträtt med oxfile! Jag ska genast
    > skriva och fråga henne var hon hittar fileerna.

    Magnus…
    Det låter intressant.. Vad heter oxfilé på japanska? När jag försöker förklara för folk här fattar dom inte ens, typ ”fint kött utan fett, finns det??”. Här är det fint med massa fett i köttet, typ 50% fett. Usch.

    Men jag har inga problem med maten. Allt äckligt skippar jag, och det goda som är kvar är tillräkligt för att jag ska vara helt nöjd. Det finns ett större utbud av chips och potatis snacks här än i sverige, så sånt äter jag mycket av. Jag äter också mycket bröd + ost, äter på KFC, McD och så äter jag en del sushi (lax eller tonfisk) för det är gott. No problem. Det vore nice att hitta lite oxfilé, fast eftersom jag inte lagar mat hemma så äter jag hellre det ute. Så en restaurang med oxfilé vore toppen. Du kan kanske fråga henne om det?

    Så, Lena… vad heter oxfile’ på Japanska? Biffkött? En resturang med oxfile i Tokyotrakten?

    Jag ber om ursäkt å’ Magnus sida för det där ”god mat som i kalops eller spenat -klass”. Som sagt, den lille mannen har noll koll på mat och det märks.
    Har du några tips på vad olika köttsorter heter och om det finns köttresturanger?

    Så sympatiskt att hon gjorde toast skagen på Japanskt vis och att hon funderat ut ett sätt att ta tillvara på brödkanterna. Inte så nyttigt kanske men gott med socker och kanel. Och lite svenskt också. Det att bara steka bröd i smör och sen ta socker o kanel på kallas i min familj för Rika Riddare. Om man doppar brödet i ägg/mjölk före stekning kallar vi det fattiga riddare. Hm… nu kommer jag ihåg att rika riddare är gjorda på gamla vetebullar och fattiga riddare på gammalt franskbröd. Så de stekta brödkanterna i Japan blir halvfattiga riddare…

    Ha det gott! /Katrin

  5. Kul! Nästan som våra fattiga riddare…

  6. Ja, det är intressant att vi är så lika ändå- tänker ungefär på samma sätt då det gäller att ta vara på maten…

  7. jag brukar gora srobrod till tempura av inkromet i en baugette riv bara med handerna i lagom stora bitar lagg glest pa husallspapper varmt och torrt nan dag ev ror om det lite eller sa klart att anvanda om de fortfarande ar lite stora gar det att smula dem ganska latt, mojligen gar det att lagga dem i ett torkskap men har ej provat

Lämna en kommentar