Okonomiyaki som festivalmat


risbollar.jpg

Sista helgen i oktober är det Hiroshima Food Festival. Det är massor med matstånd med traditionell japansk gatumat runt Hiroshima Castle. Langos, kebab och andra internationella storsäljare lyser med sin frånvaro. Risbollarna på bilden ovan är populära. De är gjorda av ”mosat” ris och sötade. Lite klibbig konsistens.

Japanerna är stolta över sin mat och varje stad och trakt säljer sina specialiteter. Här i Hiroshima är det förstås den speciella Okonomiyakin- ”Hiroshima-style”- som lyfts fram. Okonomiyaki består av en tunn pannkaka som gräddas på stekhäll. På pannkakan läggs strimald vitkål, ett kvarts kålhuvud per person. Ovanpå detta några stora nävar böngroddar samt krydda i form av friterade småbitar av tempurasmet. Detta täcks med två/tre fläskskivor. Under tiden har en rejäl portion nudlar blivit stekta och smaksatta med den speciella bruna söta såsen (den påminner lite om HP-sås, fast sötare och tjockare). Hela pannkakan med fyllning läggs på nudlarna. Man knäcker ett ägg och rör sönder äggulan och  låter ägget steka ut i en rundel och lyfter över ”pannkakepaketet” på det stekta ägget.  Till sist vänder man Okonomiyakin så att ägget kommer överst, tar på rejält med sås och toppar med sjögräsflingor.

Okonomiyaki är beroendeframkallande gott. Första gången tyckte jag det var OK, andra gången GOTT och sedan så har det blivit något jag längtar efter. Men jag är inte unik. I princip  gillar alla Okonomiyaki.

På bilden syns tillagningen av Okonomiyakin i lite olika skeden. Mannen längst bort är precis i färd med att lägga på fläskskivorna. De hitersta väntar bara på den bruna såsen som syns i flaskan i förgrunden.

okonomiyaki2.jpgfoodfestival.jpg

Dagen var perfekt, solsken, vindstilla. Det myllrade av folk och vid vissa riktigt populära matstånd var det långa köer.

ICA- kuririen har ett försvenskat recept på Okonomiyaki, jag har inte testat men det låter helt OK

 http://www.icakuriren.se/recept_visa.asp?iId=7781

Annonser

3 svar

  1. Det låter gott med Okonomiyakin .Om jag tänker bort fläskskivorna.Det kanske finns vegetariska varianter?

  2. Ja, det finns vegetariska varianter. Okonomiyaki är väldigt hälsosamt och proppat med näring, man är mätt i dygn efteråt.

  3. Vad spännande med den goda maten. Skulle gärna testa japansk mat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: