Udon- nudlar med räk- och grönsakstempura


Det finns flera sorters japanska nudlar. Udon är gjord av vete och är tjockare än Soba- nudlar. Den kinesiska vete-nudelvarianten heter Ramen. Nudlar med tillbehör i en mycket varm buljong är en av de mest populära lunchrätterna. De serveras i en stor skål med höga kanter. Det är tillåtet att med ett sörplande ljud (luftintag) få ner de skållheta nudlarna utan att bränna sig Äter man tyst och diskret tar det lång tid att äta upp. Japanen äter i allmänhet mycket fort.

Ingredienser (4 personer)

4 stora kokta (eller 8 mindre), skalade färska räkor

1 bunt enokisvamp, delad och med borttagna stammar

Mitsuba löv (kan ersättas med färsk körvel, eller uteslutas)

1 liten morot skuren i tändsticksstora bitar

2 matskedar vetemjöl

Olja till fritering

11/2 matsked wakame sjögräs

4 matskedar finskuren gräslök

250 gram nudlar (torkade eller färska)

3 matskedar socker

330 ml (1 1/2 cups) mirin eller sött vitt vin

2 matskedar dashipulver löst i 1 1/4 liter vatten (5 cups)

125 ml sojasås (1/2 cup)

Frityrsmet till tempura:

2 knäckta ägg

500 ml iskallt vatten

250 g vetemjöl

Vispa ihop äggen med vattnet och tillsätt hälften av mjölet, blanda väl och vispa i resten av mjölet. Smeten ska vara lite klimpig.

Gör så här:

Dela räkorna i mindre bitar och lägg dem tillsammans med svamp, mitsuba och morötter i en skål och strö över mjölet. Skaka så att allt blandas väl. Tillsätt frityrsmeten och se till att allt täcks väl med ett tunt lager smet.

Hetta upp oljan i en wok eller stekpanna. Dela tempurasmeten i fyra lika stora delar. Använd en stor sked för att placera en del åt gången i pannan. Håll biten mot kanten tills smeten börjar stelna och delen håller ihop. Fritera var bit för sig i 2-3 minuter eller tills de är gyllenbruna.

Låt tempurabitarna rinna av på dubbelvikt hushållspapper.

Låt Wakamen svälla i vatten i ungefär 5 minuter. Krama ur vattnet och ställ åt sidan. Koka nudlarna enligt instruktionen på förpackningen. Skölj dem i kallt vatten.

Fördela nudlarna i 4 skålar och toppa med tempurabiten. Dekorera med wakame, purjolök och körvelkvistar.

Blanda socker, mirin och dashibuljong och soja i en panna. Låt koka upp. Häll omedelbart över varje skål. Servera, ät och njut!

6 svar

  1. Hej

    Nu är jag tillbaka….Hoppas du fått en bra start på nya året.

  2. Javisst är jag duktig 😉 Det går jättebra med icke-rökningen! Jag är helt förvånad faktiskt.

    Jag har lagt smyckestillverkningen på is ett tag framöver. Har lite andra projekt på gång med inredningen av hemmet 🙂 Men när jag kommer igång igen så ska jag börja skapa smycken i äkta silver, så håll ut! 🙂

    Kram Maggan

  3. Förresten, vad många goda recept du har på din sida! ska ta o testa nån gång 😉

  4. Du BEHÖVER inte göra allt gott när vi kommer över, men……..skojar bara-svenska köttbullar går också bra.Har bokat resan nu——förmodl till er 9 april kväll.Jag ringer/E

  5. Det blir inga köttbullar, bara en massa sjögräs och ris! Bra att resan är bokad, körsbären står då i full blom!

  6. mmm det låter underbart gott 🙂
    ska pröva det direkt 🙂

Lämna en kommentar