Kycklingfärsgryta


dsc04335.jpgI Japan finns det både fläskfärs, blandfärs, nötfärs och kycklingfärs. Kycklingfärsen säljs i mindre förpackningar än den övriga färsen men verkar vara väl så vanlig i vardagsköket.

Den här grytan är mera som en soppa. Godare än de flesta varianter på japanska soppor, tycker jag. Väl värd att prova en kulen höstdag. Gärna istället för Miso-soppan till sushin.

Ingredienser (4 portioner)

200 g kycklingfärs

2 matskedar riven gul lök

Salt efter behag

1 tesked potatismjöl

1 svartrot (fattigmanssparris)

5-6 maitakesvamp (kan ersättas med champinjoner)

Några salladslökar, purjolök eller gräslök

5 cups dashibuljong (knappt en liter)

3 matskedar sojasås

1/4 tesked salt

En nypa socker

Gör så här:

Blanda kycklingfärsen med den rivna löken, potatismjölet och salt. Forma små köttfärsbullar.

Skala svartroten. Skär upp änden i flera delar och skär sedan av strimlor ungefär som man vässar en penna. Visas på bilden. Dela svamparna i mindre munsbitar. Skär löken i i små skivor.

Koka dashibuljongen med sojan, salt och socker. Lägg i svartrot, kycklingfärsbullarna och svampen.

När allt är genomkokt toppas med löken.

2 svar

  1. Har äntligen fått tummen ur och tittat in på din Japanska matlagningssida.
    Ser kul ut (och gott)
    Ska prova att laga nått vid tillfälle!
    Ha de
    Broder Sven

  2. Broder Sven!
    Det är gott med japansk mat. Dessutom nyttigt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: