Lena-san

Jag har bott två år  i Japan, Hiroshima. Tidigare har jag bloggat om vårt vardagsliv på http://blogg.aftonbladet.se/1590 Vår familj består av maken Anders och hans två tonårsbarn, tvillingar – en av var sort. Under dessa år har jag lärt mig en hel del om japansk husmanskost. Jag har haft en härlig och inspirerande lärare – Muchan. Hon älskar mat och har matlagningsprogram i japansk TV. Muchan kan enklast beskrivas som ett mellanting av Ria Wägner och  Tina Nordström. Vi åt inte japanskt varje dag men det blev mer och mer. Det som utmärker den japanska maten är de förstklassiga råvarorna och att tillgången är mer säsongsbetonad än i Sverige. Japanerna äter betydligt mer grönsaker och fisk än svensken. Det märks tydligt då jag kollade in vad som låg i varukorgarna då vi stod i kassan för att betala. Det var ingen som hade så mycket mejerivaror, kött och bröd som jag.  Utbudet på färdiglagad mat är enormt. Det är vällagad och prisvärd mat. Bästa vännen i köket är riskokaren.

Annonser

30 svar

 1. Hej alla som vill laga japanskt! Fråga och kommentera gärna.

  • Hej,
   Väldigt intressant… jag har alltid varit fashinerad av Japansk mat och kultur. Har du gjort någon gång biff yakiniku? Har du en bra recept på det… jag kollade lite på nätet på Italienska sidor och Amerikanska sidor men det finns många varianter. Jag letar efter den klassiska recept och enkel.

   Tack.
   Orchidea

   • Hej! Biff yakiniki har jag recept på. Titta under snabbgrillad biff. I Japan grillar man den på gasspisens låga men det fungerar förstås även på grill. Men det ska gå snabbt!
    Lycka till!

 2. Hej Lena!
  Jag har problem med de okokt små räkorna här i Japan, även om jag steker dem länge i mycket olja så blir de inte ”köttiga” i köttet. Vi har däremot köpt råa stora jätteräkor (gråa) som vi steker snabbt och de blir kanongoda. Men som sagt de små rackarna blir inte så himla bra. Har du något knep?

 3. Jag har samma erfarenhet av de små råa räkorna, de blir hårda! Till det stekta riset använde vi en större sort, de blev bra. Men de stora grå bli bäst! Jag har alltså inget knep men ska fråga Muchan nästa gång vi har class. Ha det bra! Ses vi den 20:e?

 4. Ja, hoppas vi ses den 20:e! Men om ni kommer på andra aktiviteter så hindras inte av oss. Vi kommer som sagt troligtvis åka till Hiroshima den 20:e, om våra flickor kan vara hos er 2-3 tim vore otroligt bra. De kan se på film och äta medhavd godis, då är de lugna och snälla 🙂

 5. Hej!

  Jag heter Niclas Bergius och har jobbat med goliatmusseron sedan 1998, bland annat på Lantbruksuniversitetet i Uppsala.

  Jag bifogar några länkar som berättar mer om mitt arbete med goliatmusseron:

  http://www-mykopat.slu.se/Newwebsite/ex/Niclas/goliat2.html

  http://www-mykopat.slu.se/Newwebsite/ex/Niclas/goliat.html

  http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_20445.svd

  Jag vill verkligen ge dig beröm för din jättefina sida, verkligen trevlig läsning!

  Jag har just kommit hem från min femte resa till Japan och tycker att det är hög tid att någon svensk tidning funderar på att skriva ett rejält reportage om japansk mat. Jag ser med glädje att du besitter goda kontakter inom den japanska matlagningen och hoppas att du kan ha intresse av att medverka i ett framtida reportage av svensk media?

  Vänliga hälsningar
  Niclas Bergius

 6. Hej Niclas!
  Självklart vill jag medverka i ett framtida reportage!
  Hör av dig, det är intressant med Matsutake och även förstås japansk mat i allmänhet!

 7. Hej Lena, underbar blogg. Jag har letat länge efter en svensk blogg om Japansk mat. Jag skriver själv om japansk populärkultur på min blogg. Jag skulle väldigt gärna se ett recept på en god Nudelsoppa, Ramen. Jag har tittat runt lite på internet men har väldigt svårt att hitta någon sida där jag förstår mig på vad det är för recept och annat dem använder. Tack för en härlig läsning.

  Mvh
  Andre

 8. Hej Lena! Jag heter Henrik och jag bor i Osaka. Med all mat som finns här, har livskvaliteten (och vikten) ökat, och jag älskar det… I Osaka arbetar jag som hemmaman och skribent (min debutbok publiceras i sommar på bokförlaget Forum). Nu är saken den att jag skissar på ett reportage om japansk matlagning (med recept anpassad för svenska förhållanden) och jag undrar om jag om jag kan intervjua dig? Det är inte akut, jag planerar att åka till Hiroshima först om några veckor, men hör gärna av dig på mailadressen jag skrev in för att kunna publicera denna kommentar, om du är intresserad.

  Och jag ser fram emot att prova hiroshimayaki!

  Vänliga hälsningar från Henrik i matstaden Osaka.

 9. Konnichi wa Lena-san!
  jag undrar om du har några tips på hur man bakar melon pan?
  försökte gå efter ett japanskt recept men de har så jobbiga mått! De vi lyckades göra blev lite torra och kompakta. Har aldrig smakat riktiga melon pan, hur smakar det igentligen?

 10. Hej Ying!
  Jag vet inte vad melon pan är och har inget recept på det. Antar att det är en kaka men tyvärr…

 11. Hej Lena-san, vilket supertrevlig blogg du har, och vilka
  lockande recept. Får jag komma med en liten synpunkt så
  är det att du ska ha fler bilder på de färdiga rätterna, så att
  man ser hur de ska bli.

  Jag är själv dålig på bilder, glömmer alltid bort att plåta, det
  blir alltid halvätna tallrikar som syns på min blogg, men jag
  ursäktar mig med att jag inte har en utpräglad receptblogg.

  Men med alla dina fina recept tror jag att du vinner mkt på
  en eller två enkla bilder med en mobilkamera.

 12. Hej Lena-San. Jag har precis gjort en sajt som heter Sushikartan.se, med alla sushi-ställen i Sverige. Jag vet att du är i Hiroshima, men om du tycker den är bra får du gärna tipsa dina svenska läsare om den. Hej! Ted

 13. Tack Ted Valentin! Ska försöka länka in dig på min japanska matlagningssajt!

 14. Hej!
  Upptäckte din blogg om vardagslivet i Japan och denna om mat för att par veckor sedan, och läste allt på några dagar! Efter att ha bott i Yokohama 3 månader 2005 är jag så förtjust i Japan! Ibland längtar jag tillbaka så det gör ont i själen.

  Var är du? Ser fram emot att läsa mer!!!!

 15. Kul blogg!

  Bloggar själv om min blogg på tomassteker.blogg.se

 16. Oj, råka skriva fel.

  Bloggar själv om min vistelse i Japan på tomassteker.blogg.se skulle det stå 🙂 Sorry.

 17. Hejsan!

  Vad otroligt spännande! Jag har precis kommit igång med ett sushi/blog/portal projekt och planerar att åka till Japan 2 veckor i sommar. Jag bor just nu i Schweiz och jobbar inom konstruktionsektorn men brinner för sushi och japansk mat generellt. Tycker din sajt är väldigt inspirerande 🙂 Hör gärna av dig till mig!

  Ann

  :0)

 18. Kul att du gillar min japanska matblogg. Jag har varit väldigt dålig på att uppdatera. Startar japansk matlagningskurs i Lund i Vuxenskolans regi den 23 februari. Det ska bli spännande.

 19. Hej Lena!
  Jag läste att du väntar på din japanska riskokare hemma i Sverige. Jag bor i Japan nu, och har bott här i några år, men jag ska flytta tillbaka till Sverige nästa år och vill gärna ha med mig en riskokare som går att använda i Sverige. Hur har du löst det? Har du köpt en som funkar i Sverige, och i så fall var har du köpt den? Eller kommer du att köra med transformator?

  • Hej Johanna,

   De större hemelektronikkedjorna (Yodobashi Kamera, Yamada Denki) säljer ”overseas models”, oftast på översta våningen. De europeiska modellerna är lite dyrare än de för Japan men att ha en billig transformator stående på diskbänken är farligt för dig och dina kära när de lagar japanskt tillsammans med dig.

 20. Hej Lena.

  Jag studerar vid medieinstitutet i stockholm och vi har fått i uppdrag av NSU (Nämnden för Sverige främjande i Utlandet) att marknadsföra Sverige som varumärke i Japan.

  Vi har märkt ett visst intresse för svenska mat i japan och tänkte nu hör med dig om du kunde bistå med någon information kring ämnet!?
  Finns det ett intresse för Svensk mat i Japan? Har du annan spännande iformayion upskattas det mycket.

  Stort tack på förhand!

  Bästa hälsningar
  Moa Bernhardsson moa.bernhardsson@gmail.com

 21. Hej Moa!
  Jag vet att det tex finns en svensk restaurang i Tokyo som bla serverar julbord då det är säsong för det.
  Vad jag vet finns det inga svenska kokböcker översatta till japanska. Det finns en stor japansk restaurang -och matvarubutikskedja som heter Andersén. Där kan man finna mest danskt men även en del svensk mat och varor. Även i andra affärer med importerad mat finns en del svenskt. Tex Annas pepparkakor.
  Jag har kontakt med en japanska som bla lagar mat i ett matlagningsprogram. Hon är mycket intresserad av svensk mat (finns med i min blogg då hon lagade Janssons Frestelse i TV) och kommer ev hit i juni. Talar dock endast japanska men förstår en hel del engelska. Ev ska vi göra ett försök med att ge ut en kokbok med svensk mat på japanska. Men det är bara på planeringsstadiet.
  Hör av dig igen om du vill veta mera! Hls Lena

  • Hej Lena,

   Vad roligt att ni tänker göra en kokbok! Tack så mycket för tipsen vi söker vidare i ämnet.

   Lycka till med kokboken!
   Med vänliga hälsningar
   Moa Bernhardsson

 22. Hej!
  Jag undrar om du skulle kunna skicka ett recept på meronpans (melonbröd)
  Hälsningar Carro

 23. Hej Lena! Kan se att du inte skrivit på ett tag. Bor du kvar i Lund? Är själv intresserad av Japansk matlagning och undrar om vi kunde utbyta recept och erfarenheter?

  /Martin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: