Vietnamesisk fisk


Jag har tillbringat en tid i- enligt många- Asiens matland nummer ett: Vietnam. Vietnam har influenser både från Kina, Indien och Frankrike och lyckas kombinera detta inflytande till  alldeles egna smakrika och aromatiska anrättningar.

Det mest speciella med Vietnams mat (förutom nationalrätten Pho) är nog deras ”Caramel Sauce”- en mörk, salt-söt sås som kan användas både till fisk, skaldjur, kött och fågel.

Caramel Sauce

135 g socker

125 ml fisksås (köp en bra sort, förvara i kylskåp då den är öppnad)

8 scharlottenlökar, finskurna

1/2 tesked nymalen svartpeppar

Värm sockret på medelvärme i en stekpanna till det smälter och blir ljusbrunt. Det tar 3-5 minuter. Tag bort pannan från värmen och tillsätt fisksåsen. Låt det hela sakta koka upp på medelvärme och koka i hop till en tjock sås i 3-5 minuter. Tillsätt peppar och lök, blanda väl och låt svalna.

Ingredienser (4-6 personer)

2 matskedar olja

700-800 g fisk (kattfisk eller annan fisk med fast kött) i tunna skivor.

1 cm färsk riven ingefära

1 portion caramel sauce (se ovan)

Färsk koriander till garnering

Gör så här:

Gör ”karamellsåsen” enligt receptet ovan.

Hetta upp oljan i en wok eller stekpanna med höga kanter. Låt fisken steka  i några minuter tills den blir gyllenbrun.

Tillsätt ingefäran och såsen. Låt det koka upp, sänk värmen och låt det hela småputtra i cirka fem minuter eller tills fisken är genomstekt.

Lägg upp på ett serveringsfat. Dekorera med korianderkvistar. Servera med ris.

Ett svar

  1. Hej
    Det låter gott! Kanske skulla prova att gör såsen.🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: