Jag har tillbringat en tid i- enligt många- Asiens matland nummer ett: Vietnam. Vietnam har influenser både från Kina, Indien och Frankrike och lyckas kombinera detta inflytande till alldeles egna smakrika och aromatiska anrättningar.
Det mest speciella med Vietnams mat (förutom nationalrätten Pho) är nog deras ”Caramel Sauce”- en mörk, salt-söt sås som kan användas både till fisk, skaldjur, kött och fågel.
Caramel Sauce
135 g socker
125 ml fisksås (köp en bra sort, förvara i kylskåp då den är öppnad)
8 scharlottenlökar, finskurna
1/2 tesked nymalen svartpeppar
Värm sockret på medelvärme i en stekpanna till det smälter och blir ljusbrunt. Det tar 3-5 minuter. Tag bort pannan från värmen och tillsätt fisksåsen. Låt det hela sakta koka upp på medelvärme och koka i hop till en tjock sås i 3-5 minuter. Tillsätt peppar och lök, blanda väl och låt svalna.
Ingredienser (4-6 personer)
2 matskedar olja
700-800 g fisk (kattfisk eller annan fisk med fast kött) i tunna skivor.
1 cm färsk riven ingefära
1 portion caramel sauce (se ovan)
Färsk koriander till garnering
Gör så här:
Gör ”karamellsåsen” enligt receptet ovan.
Hetta upp oljan i en wok eller stekpanna med höga kanter. Låt fisken steka i några minuter tills den blir gyllenbrun.
Tillsätt ingefäran och såsen. Låt det koka upp, sänk värmen och låt det hela småputtra i cirka fem minuter eller tills fisken är genomstekt.
Lägg upp på ett serveringsfat. Dekorera med korianderkvistar. Servera med ris.
Filed under: Allmänna grunder |
Hej
Det låter gott! Kanske skulla prova att gör såsen.
🙂