Ris med bambu


Så här års skjuter bambun skott. De är vackra, stora och hårda så de måste kokas i ca en halvtimme innan de går att äta. Förra årets bambuskott säljs här i Japan, kokta och vacuumförpackade i vatten. Om varken det ena eller andra går att få tag på så kan man använda bambuskott på burk. Eller så kan man faktiskt utesluta det ur receptet. Riset blir gott ändå!

Ingredienser: (4 personer)

6 dl ris- en klibbig sort, helst japanskt

300 g färskt bambuskott eller kokt konserverad eller vaccumförpackad. Används färdigkokt så kan mängden minskas till mindre än hälften

1 kaka friterad tofu (använd en hård sort, skär i skivor ca 2-3 cm, doppa i mjöl och fritera i olja tills de är gyllenbruna)

3-4 st shitake svampar (eller champinjoner)

6 dl dashibuljong (kan ersättas med kycklingbuljong)

3 matskedar soja

2 teskedar mirin

1/2 tesked salt – om kycklingbuljong används så kan saltet uteslutas

Kimonelöv eller persilja till garnering

Gör så här:

Tvätta och skölj riset. Spar dock det första stärkelserika vattnet.

Ansa och skölj och koka bambuskottet i sköljvattnet från riset i ca 30 minuter. Dela så det går ner i pannan.

Skär tofun, svampen och den kokta bambun i riktigt tunna mindre skivor.

Blanda buljong, soja och mirin. Smaka av med salt.

Häll riset i riskokaren eller pannan. Slå på buljongblandningen i den mängd som anvisas på kokare eller förpackning. Tillsätt grönsakerna och tofun. Låt koka.

Servera i små risskålar och garnera med kimone (löv från sanshopepparbusken) eller persilja.

 

Annonser

5 svar

 1. Hej! Kanske inte en fråga helt i fas med inlägget på bloggen men jag letar och letar och hittar inte svaret på en frågar jag har angående sushiris, och du verkar ha koll på läget med japansk mat….
  VARFÖR blir sushiriset klibbigare och mer kompakt hemma än det man får när man köper sushi på restaurang?? Vi sköljer det om och om igen tills vattnet är helt klart, sen har det fått stå i några timmar innan kokning. Vi har enligt recept 9 dl vatten till 8 dl ris. Kokar upp det snabbt och för sedan över det till en annan platta på lägsta värmen i 15 minuter. Därefter bort från plattan och så får det dra ytterligare 15 minuter.
  När riset är ca 37 grader blandar vi i risvinäger+socker+salt. Och ÄNDÅ blir det för kompakt i både makirullarna och nigirin. Varför? Skulle verkligen uppskatta om jag kan få lite tips att få riset LITE torrare och luftigare (naturligtvis ska det fortfarande hålla ihop…). Kan du lösa detta till mig skulle jag bli underbart glad!!!

 2. Vilket slags ris använder du? Köp japanskt ris, om du har tillfälle. Det som finns i Sverige är odlat i Kalifornien men det är bra. Mitt andra råd är att du köper en riskokare, då får du perfekt ris om du följer instruktionerna. I Japan används alltid riskokare. Inget hem utan denna kokare. Lycka till!!

  • Okej, provar riskokaren! Tackar!!

   • Ett till tips: Mkt viktigt att vifta bort all ånga då du direkt från riskokaren häller riset i en vid form med kanter. Viftandet syftar till att inte riset skall återfuktas av ångan.Samtidigt skall awasesun (smaksättaren) tillsattas, då riset alltså är riktigt varmt. Man måste nästan vara två. När smaksättaren hälls i skall den blandas med raka, kraftiga drag. Alltså inte röras i cirklar eller blandas för länge, då blir riset klumpigt. Och OBS- aldrig salt i smaksättaren. Köp gärna den färdigblandade sushivinegern om du inte vill göra egen. Se mitt recept! Lycka till igen! Hemligheten bakom god sushi är just riset. Sushi betyder just ”smaksatt ris” så ta ordentligt med smaksättare!

   • Fanns inget ”svara” under ditt senaste tips så jag skriver här… 😉
    Tusen tack för hjälpen!! Kommer att testa snart igen med alla dina tips och hoppas att det blir bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: