Yakitori


yakitori.jpg

Det finns många varianter på de japanska små grillspetten. De ska förstås helst grillas som de görs på restaurangen. Det här receptet är förenklat och grillspetten steks i panna. Smakar lika gott det, jag lovar!

Ingredienser:

400 g kycklingkött, lår eller bröst

1 purjolök

2 paprikor röda, gula eller gröna

Vegetabilisk olja, gärna rapsolja

Yakitorisås:

2-4 matskedar socker

100 ml mirin

50 ml sake

100 ml soja

Malen sansho peppar (japansk peppar)

Chilipeppar

Korta grillspett, 8-10 st, som läggs i blöt minst en halvtimme.

Gör så här:

Skär kycklingen i kuber, 2×2 cm. Dela löken och papriken i ungefär lika stora bitar.

Trä upp kyckling varvad med lök och paprika på grillspetten

Hetta upp oljan i en stekpanna. Bryn grillspetten på alla sidor. Sänk värmen och låt dem eftersteka. Ta ur grillspetten.

Blanda såsen och låt den koka upp i stekpannan. Lägg ner grillspetten i pannan igen och se till att de blir helt täckta med den varma såsen. De kan gärna få småputtra några minuter.

Lägg över grillspetten på ett fat och krydda med pepparen.

6 svar

  1. Hej
    Bloggsvar: Svårt att hitta nåt som liknar Elizabeth Peters.Äventyr, arkeologi o humor.Kanske lite grann som en del av Jan Mårtenssons böcker.🙂

  2. Jag avstår från kycklingen men ditt fg recept på lax verkar gott.Torrt vin kanman ju få tag på men jag udnerar om det finns Sake på svenska systembolaget? Kanske.🙂

  3. Oj, vad du lagar gott! Hur går det med boken? Jag kom av mig. Ska skicka till ett nytt förlag. Om inte dom nappar ger jag ut den själv på Bokutgivning.se
    Kolla där! Inte alls tokigt!

  4. Det här är bland det godaste jag vet! *slickar mig om munnen*

    Kram och tack för titten🙂

  5. Tjena Lena / ZOL!
    Long Time. Tackar först och främst för fredagsmystipset här ovan. Jag kan vara dödligt trött på ständigt fredags-taco-meny… Det här går nog att sälja in till resen av familjen.
    Hoppas att allt är bra med Er därborta. Jag mår bra, känner att det är kul att skriva igen och gör det sedan början / mitten av februari. Får se hur länge jag har lust den här gången. Men kanske till sommarlovet eller så. Vem vet?

    Jag ska kika in här lite oftare nu, lägger dig som en favorit i min lilla bärbara.
    Ha en mycket fin helg!
    ->Mangan.

  6. Mums, grillspett är ju bara SÅ goda.

    jag har en liten fråga angående japanska köket. Vilka 10 baskryddor, såser, extratillbehör skulle du säga var absolut viktigaste? Färsk ingefära? Sake? Soya?

    Kan du inte göra en lista på ingredienser ”man inte kan vara utan” för att få den där Japanska smaken? Inte med råvarorna, typ ris, biff, sparris osv utan de där ”torrvarorna” man måste ha i sitt skafferi/kryddskåp.

    Bara en frågan… för jag skulle vilja laga mer japanskt men inte köpa ”dyra ingrediens A” om den bara används i en rätt…

    Hur går det annars för er? Jag saknar dina berättelser och foton från Japan!

    Ha det gott! /Katrin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: