Lax med sesam och ris


pask.jpg 

GLAD PÅSK!

I Japan firas inte påsk på annat sätt än att lite påskprydnader och påskgodis säljs i butikerna. Det viks (origami) även fina hönor och kycklingar.

I Sverige är ju den traditionella långfredagsmaten lax. Blir det rester av fisken så föreslår jag den här goda risrätten. Den går naturligtvis att göra på färsk lax också.

Ingredienser: (4 personer)

Kokt ris till 4 personer

300-400 g laxrester eller färsk lax

Olja till stekning

2 matskedar sake eller vitt torrt vin

2 matskedar soja

1 matsked socker

1-2 matskedar sesamfrön

1 knippe grovt hackad persilja, gärna storbladig

Gör så här:

Blanda sake, soja och socker i en skål.

Om färsk lax används steks den i bitar olja. Då laxen är genomstekt delas/mosas den i småbitar. Dra pannan av värmen och häll av oljan. Häll blandningen av sake, soja och socker och låt det blanda sig väl med laxen, fortsätt steka på medelvärme någon minut.

Om laxrester används så delas/mosas de och steksi lite olja tillsammans med sake, soja och socker i några minuter.

Blanda nykokt ris med laxen, sesamfrön och persilja. Rätten kan även serveras kall, det blir då en god rissallad. Platsar kanske på buffébordet?

2 svar

  1. Fint påskpynt!!

    Glad Påsk önskas er alla i Hiroshima , också till ert besök från Sigtuna!!!

    PS Vi gifter oss i somnma Jag friade på skottadagen och Björnen sa : ”Det är klart att jag vill!”
    Känns roligt och bra!DS

  2. Grattis till det lyckade frieriet!! Så jättekul! Vi har det fint här med välkommet besök från Sigtuna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: