Japansk gryta med biff och potatis


Förvånande nog är potatis en relativt vanlig ingrediens i det japanska köket. Potatis finns alltid och i alla matvaruaffärer. Det finns ett flertal sorter och jag försöker undvika den mjöliga som mycket lätt kokar sönder. I den här rätten ska det vara potatis av en fast sort.

Grytan serveras i portionsskålar med hög kant och läggs upp på höjden så att det ser riktigt delikat ut. Det här är en populär rätt året runt.

Ingredienser: (2-4 portioner)

200 g utskuren biff (gärna med lite fett) i tunna skivor, tex lövbiff

4 medelstora potatisar av fast sort

1 stor gul lök

1/2 matsked vegetabilisk olja

Till buljongen:

400 ml dashibuljong eller vatten

3 matskedar sake eller torrt vitt vin

3 matskedar socker

2 matskedar mirin eller sött vitt vin tex sherry

3 matskedar soja

Gör så här:

Skala potatisen och skär dem i åtta bitar. Skölj och låt dem rinna av i ett durkslag.

Skär biffen i munsstora bitar

Skala löken och skär den i tunna halvmånebitar.

Hetta upp oljan i en panna med höga kanter och lock. Dra pannan från värmen, lägg i biffen och dela på dem så de täcker hela pannans botten och fördela oljan jämt över köttet, använd gärna kokpinnar som redskap.

Sätt pannan på den medelvarma plattan igen. Stek köttet under ständig omrörning tills det ändrar färg, då tillsätts potatisen och löken. Låt dem steka med några minuter under omrörning med en trässked.

Tillsätt dashibuljong eller vatten så att det täcker ingredienserna i pannan. Låt det koka upp på hög värme. Skumma om det behövs.

Slå på sake, socker, mirin och soja i den ordningen. Sätt ner värmen.Skumma och sätt på lock. Helst ett lock som ligger just ovanpå ingredienserna, alltså ett lock som är mindre än pannans öppning.

Låt småkoka tills det återstår en tredjedel av vätskan. Vänd grytans innehåll försiktigt genom att luta och skaka pannan så att det som låg underst kommer överst.

Öka värmen och låt grytan koka tills all vätska kokat in, luta pannan från sida till sida för att undvika att det bränns i botten.

Häll över grytan i en låg form för att kallna. Servera!

2 svar

  1. En fråga; hur vet du vilken potatis som är fast? Det brukar finnas en rund och en mer avlång variant, vet du om någon av de är fasta? Kanske konstig fråga men värt ett försök. Potatisarna ligger 3-4 st i en genomskinlig påse så det är omöjligt att veta, även om de skrivit på påsen fast eller mjölig hade det inte hjälpt, kag kan ju inte läsa japanska:-/
    Kram Lena J

  2. Den avlånga med mörkt skal är fast (i varje fall fastast)
    Smaklig måltid!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: