Tempura är en klassisk vinterrätt fast tempurarestaurangerna har öppet även under sommaren. Det är inte svårt att göra tempura, det är festligt och kan varieras allt efter tillgång på ingredienser och vad man är sugen på. I receptet nedan ger jag förslag på de klassiska grönsakerna, fisk och skaldjur som blir goda som Tempura.
Godast blir det förstås om tempuran serveras nyfriterad bit efter bit, precis som på restaurang då man sitter vid disken och ser på när kocken tillagar. Men jag lovar att det fungerar att fritera i förväg och värma i ugnen. Lite av sprödheten försvinner förstås, men smaken finns kvar! Huvudsaken är att tempurabitarna är varma.
Ingredienser: (4 personer)
Frityrsmet
2 knäckta ägg
500 ml iskallt vatten
250 g vetemjöl
Grönsaker och svamp
1 Äggplanta
1 Sötpotatis
100 g gröna bönor
4 skivor lotusrot (helst färsk men konserverad går bra)
4 färska shitakesvampar (eller chaminjonhattar)
4 färska sparrissar (gröna eller vita)
Fisk och skaldjur
8-10 stora skalade räkor
4 pilgrimsmusslor eller ostron
4 fileer rödspätta eller annan plattfisk
Vegetabilisk olja till fritering tex nyttig rapsolja
Dipsås
4 matskedar sojasås
3 matskedar mirin eller sött vitt vin eller sherry
3 matskedar finriven daikon eller rättika
3 teskedar riven färsk ingefära
Gör så här:
Skär äggplantan diagonalt i smala, långa bitar
Skala sötpotatis och skär i tunna (ca 0.5 cm) skivor
Ansa bönorna och svamparna, tag bort stjälken på svampen
Skär varje fiskfilé på längden i två bitar, bitarna ska vara ca 3-4 cm breda
Rör (vispa inte) ihop hälften av frityrsmeten med en gaffel eller pinnar i en vid skål. Frityrsmeten ska var tunn och smidig. Den andra hälften används då fisken och skaldjuren ska friteras.
Hetta upp oljan till ca 160 grader i en wok eller en djup stekpanna. Det behövs 2-3 dl olja.
Häll lite mjöl i en vid skål och doppa grönsaksbitarna i mjölet. Skaka av överflödigt mjöl. Doppa en bit åt gången i frityrsmeten, skaka av överflödig smet.
Fritera 5-6 bitar åt gången i 2-3 minuter. Ta upp dem med en slev och låt dem rinna av på flera lager hushållspapper ( eller uppsugningspapper för fritering).
Svamparna doppas i mjöl (även undersidan) och smet och friteras i 1 minut.
Gör iordning den andra omgången frityrsmet.
Byt ev olja om det behövs och hetta upp den till 180 grader.
Gör på samma sätt med fisk och skaldjur som med grönsakerna. Fritera i ca 3 minuter, räkorna tar längre tid om de är okokta. Kokta behöver bara friteras i någon minut.
Värm dippingen och häll i rättikan och ingefäran. Blanda väl. Servera 3 matskedar dipping i en liten skål till varje gäst.
Ät och njut och gör gärna som i Japan: Avsluta med en liten skål ris och misosoppa.
Filed under: Vintermat |
Nu bloggar jag ut tills mellandagarna – men gå gärna in och tävla! Ha en riktigt god jul!