Shabu- shabu


shabushabukott.jpgshabushabugronsaker.jpg

Shabu- shabu är den verkligt värmade vinterrätten. Det behövs i de kalla japanska bostäderna utan centralvärme. Men sitter man runt bordet med den värmade bordsfilten över benen och den ångande grytan mitt på borden så värmer det både kropp och själ. Kött, svamp, grönsaker och tofu kokas av middagsgästerna i en gryta som står på bordet. Det finns elektriska grytor som är praktiska att ställa fram. Annars går det bra med en keramisk gryta som ställs på någon form av borsdvärmare. Även fondue-setet passar att använda.

Shabu betyder tvätta och det är just det som man skall göra med köttet i det kokande vattnet. Köttet ska dras fram och tillbaka för att riktigt snabbt komma i kontakt med vattnet.

Utan sås eller ”dipping” är shabu- shabu ganska smaklöst. Med andra ord- lägg ner lite omsorg på dipsåsen. De vanliga dippingarna är Ponzu (citron,soja, vinäger) och sesamsås.

Ingredienser:

Tunt, tunt skivat fläskkött. Det ska nästan vara genomskinligt.

Tofu skuren i kuber

Grönsaker: bladselleri, morot, vattenkrasse, purjolök, böngroddar, spenat….

Svamp, gärna enoki eller maitake om de går att få tag på

Konku kelp

Citron

Sojasås

Vitvinsvinäger

Sesam sås

Gör så här:

 Skär grönsaker och svamp i mindre bitar. De skall dock vara så stora så att de går att få upp ur grytan med ätpinnarna. Se bilden ovan. Lägg grönsaker och kött och tofu på ett smakfullt sätt på ett stort fat. Man kan även rulla in köttet i ett urval grönsaker som ett alternativ eller kanske både och.

Till Ponzusåsen blandas i ungefärliga delar 1 del citrusjuice med 1 del soja sås och 2 delar vitvinsvinäger. Vispa så att smakerna blandas ordentligt. Sesamsåsen köps enklast färdig. Observera att såsen inte skall innehållaolja som de flesta sesamdressingar gör.

Koka upp vatten och en bit (går att utesluta)  Konbu Kelp (en slags torkat sjögräs i smala remsor).

Då vattnet kokat och konbun tagits upp är det bara för middagsätarna att börja ”tvätta” köttet och låta grönsakerna bli ”al dente”. Det går förstås att använda fonduesetets gafflar men annars är ätpinnarna det vanliga redskapet. Var och en använder sina egna ätpinnar i grytan.

Måltiden avslutas gärna med att servera buljongen som soppa. Den har då blivit mustigt god av alla smakerna som kokat i vattnet.

Annonser

4 svar

  1. Det ser gott ut. Antagligen smakar även gott.

    Märkligt att de inte har bra centralvärme, när klimatet ändå bjuder på riktig vinter. Skulle man kanske förstå om det var nåt tropisk klimat för övrigt, och blir kallt var 20 år.

  2. Oh, herregud va´gott! Din blogg är fin – jättefin! Jag tror jag skulle känna mig som en elefant bland dom gracila och vackra japanskorna.

  3. Man blir inte fet av att äta japansk mat men tyvärr så smyger sig mycket fet västerländsk mat in i det japanska utbudet så en och annan riktigt smällfet ser man då och då. Så glad jag blir över att du gillar min matlagningblogg!

  4. Hej! Jag är lite nyfiken på hur man lyckas skiva fläskköttet så där tunt? Har försökt men aldrig lyckats själv! Mvh, Sofia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: