Japansk grönsakswok


Det är smakerna och kryddningen som gör den här grönsakswoken japansk: dashi, sake och sojasås.

Ingredienser:

1 matsked japansk sesamolja (späd med lite vanlig vegetabilisk olja om det är svårt att få tag på japansk)

1 liten gul lök skuren i tunna klyftor

1 medelstor morot i tunna skivor eller slantar

2 klyftor finhackad vitlök

1 rågad tesked fint riven färsk ingefära

50 g sockerärtor

300 g kinakål i skurna småbitar

100 g böngroddar

2 matskedar sake eller vitt torrt vin

1/4 tesked dashi buljongpulver löst i 1 matsked vatten

4 teskedar sojasås

Gör så här:

Hett upp sesamoljan i en stor stekpanna eller i en wok. Stek på hög temperatur löken och morötterna i ungefär 2-3 minuter. Rör om hela tiden så inte löken blir bränd.

Tillsätt vitlök, ingefära och sockerärtor, stek under omrörning i ca 1 minut.

Tillsätt kinakålen och böngroddarna och fortsätt under omrörning woka dem tills kålen är mjuk.

Häll sake, dashibuljong och sojan i pannan. Rör hela tiden tills det mesta av vätskan kokat in och grönsakerna är ”al dente”.

Serveras tillsammans med nudlar eller som en grönsaksrätt till kött eller fisk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: