Spenat och champinjoner med sesamdressing


suribachi.jpg

Sesamdressing är nog både den vanligaste och godaste dressingen i Japan. Det finns ett stort utbud är färdiga och naturligtvis en mängd varianter på hur man kan göra den själv. En god sesamdressing höjer verkligen en högst ordinär sallad till en liten läcker förrätt. För att kunna göra den här rätten på riktigt japanskt sätt behövs en Suribachi. Det är en ”malnings- skål”och en trästöt som används istället för en kvarn. Skålen är gjort av keramik och är glacerad på utsidan och mäter 10-30 cm i diameter. Insidan har sågtandade räfflor som maler sesamfröna.

Numera finns även Suribachi av plast men de har en betydligt kortare livslängd.

I brist på Suribachi kan man helt enkelt finhacka sesamfröna. Eller kanske använda en kvarn ställd på grov malning.

 Den här lilla rätten kan serveras som tillbehör till både kött och stekt eller grillad fisk.

Ingredienser:

2-3 ordentliga nävar med färsk spenat

6-8 champinjoner

7 matskedar rostade sesamfrön

1-2 matskedar sojasås

2 teskedar sesamolja

Gör så här:

Rosta sesamfröna om det inte går att få tag på färdigrostade.  Mortla dem i Suribachin eller finhacka.

Koka spenaten och svampen i saltat vatten några minuter. Krama vattnet ur spenaten då den kokat. Skär spenaten i mindre bitar. Gör likadant med svampen.

Blanda de malda sesamfröna med sojan och sesamolja. Tillsätt lite socker om så önskas.

Rör ihop dressingen med spenaten och svampen till en ganska kompakt massa.

2 svar

  1. Wahaaa, fantastiskt, detta har jag väntat länge på🙂. Kanon blogg, den hamnar i bloggroll på min sida, då säker många av mina läsare även är sugna på lite japansk mat🙂.

  2. Tackar, roligt att du gillar min japanska matlagning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: