Sushi- ris


Lena-san kan inte laga japanskt utan lite sushi-recept. Frågan är om det är mödan värt att göra egna om det finns en bra sushi ”take away” i närheten. Men det blir billigare och kanske godare !? Det viktigaste är riset, det ska vara gott och mjukt och hålla ihop.

Sushi-ris

  1. Tvätta 6 dl ris försiktigt tills vattnet blir klart, låt det rinna av i en sil
  2. Koka helst i riskokare, annars enligt anvisningarna på förpackningen 
  3. Gör under tiden awasezu (se nedan)
  4. Lägg det varma riset i en vid skål- har man en oke är det förstås bra. Det är en speciell träskål för sushi.
  5. Häll awasezu över det heta riset och blanda med ordentliga tag. Låt riset svalna och var noga med att fläkta (med handen) bort ångan som bildas. Annars blir riset för fuktigt.

Awasezu

Det enklaste är att köpa färdiggjord. Så här gör man själv blandningen:

  1. 3 matskedar socker, gärna grovkorningt råsocker
  2. 5 matskedar risvinäger – det finns ett bra märke som heter Mizkan
  3. 1-2 teskedar salt
  4. 1 tesked Rose salt – det är rosa och innehåller järn. Skulle tro att det går lika bra med marmorsalt. Detta går bra att utesluta, ersätt inte med vanligt salt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: