Teriyakikyckling med sansho (japansk peppar)


dsc04065.JPG

Sansho påminner inte särskilt mycket om vanlig vit-eller svartpeppear. Den är malen och aromatisk. Om det är svårt att få tag på japansk peppar (frön från busken Xatholylum piperitum) fungerar det ganska bra att ersätta med kryddblandningen ”Fem kryddor”. Den här kycklingrätten fungerar också bra på buffébordet, den är lika god kall.

Ingredienser: (4 personer)

Kycklingdelar med ben, gärna kycklinglår 4-5 små per person eller en-två hela styckade kycklingar. Det fungerar att använda filé men blir inte lika gott (torrare)

Sansho (japansk peppar) eller 5 kryddor

Marinad 

2 dl äppeljuice

6 msk sojasås (japansk)

2 msk socker

2 msk mirin eller vitt sötat vin eller sake med en del sockerlag, eller halvtorr sherry

4 msk sylt eller marmelad av aprikos

Gör så här:

Putsa kycklingdelarna, ta bort överflödigt fett och skinn.  Dela större bitar. Kycklingfiléer kan skäras i två- tre delar. Lägg kycklingbitarna i en plastpåse. Ta gärna en lite kraftigare fryspåse.

Blanda marinaden väl och häll den över kycklingen i plastpåsen. Förslut och låt kycklingen marinera minst 8-10 timmar i kylskåp.

Värm ugnen till 150-200 grader.

Lägg över kyckling och all marinad i en ungsäker form eller långpanna. Krydda med sonshu, kryddan är inte särskilt stark så snåla inte!

Baka kycklingen i 40-45 minuter, ös kycklingen då och då.

Servera med ris eller nudlar och gärna en grön sallad på krispig sallad och färsk gurka

8 svar

  1. Detta ska jag bjuda barn och barnbarn på i morgon! Kraaaaaam

  2. Oj, det där lät gott. Ska prova vad det lider. Just nu äter vi bara soppor på kvällarna. Vi ska gå ner i vikt. Och det verkar funka. Är man fet äter man helt enkelt för mycket. Fast feta är vi inte. Fem – sex kilos övervikt bara…
    Recepten ligger väl kvar. Marinaden verkar vara synnerligen god.

  3. Lite tillbaka har jag dragit mig. Väntar fortfarande på svar från förlaget. Antar att dom är på mässan. Men sen få dom fan bestämma sig. Vill dom inte tänker jag testa ett annat förlag som visat intresse. Vill egentligen skriva böcker -men man måste ju överleva också.

  4. HP! Har du ett annat förlag som visat intresse, yippee, låt dem få det! Och ät Miso-soppa i några veckor så får du energi!

  5. Jag gjorde kyckling efter ditt recept, blev jättegott! På måndag har vi bjudit hem hela Majas dagisgrupp, då kommer detta finns med på buffébordet🙂

  6. Åh, vad kul- visst är det bra att den japanska maten funkar lika bra varm som kall!

  7. Xatholylum piperitum … jag gjorde en sökning och fick 2 träffar. Bägge skrivna av Lena-San… Kanske är pepparen felstavad?

    Jag ska börja göra några av dina rätter för jag gillar japansk mat. kanske dax att beställa Sushi från min suchiresturang?

    Det vattnas i munnen! Ha det gott! /Katrin

  8. Katrin!
    Jamenvisst, var det felstavat. Så här ska det vara:
    Xanthoxylum piperitum.
    Rekommenderar mitt senaste recept: Ingefärsköttet. Enkelt, gott och snabbt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: