Japanskt bordskick


bento.jpgjapanservis.jpg

Ätpinnar

Ätpinnarna (hashi) i Japan är spetsiga och ganska korta. Det anses som dåligt bordskick att spetsa maten med pinnarna , likaså att fösa maten direkt från skålen med pinnarna. Att sticka ned pinnarna rakt uppåt i maten förknippas med begravning och skall absolut undvikas. Man skall inte heller peka och gestikulera med pinnarna, det anses ohyfsat.

 Större matbitar kan tas upp med pinnarna och bitas av tugga för tugga. Eller läggas tillbaka på tallriken för att ta en tugga senare under måltiden. Det fungerar även att skära matbiten på tallriken med en pinne i vardera handen.

När man inte använder pinnarna (och då du anser dig avslutat måltiden) låter du pinnarna ligga på ätpinnestället (hashioki) eller på den sista rätten. Låt dem ligga parallellt vid din sida av bordet.

Att äta entrecote eller pasta med köttfärssås är lättare med bestick , det tycker även japanerna och vid en bjudning kan man duka med både pinnar och bestick så får gästerna själva välja.

Servetter

Då man går på restaurang får man en fuktig frottéservett (oshibori) då man sätter sig. På lite enklare ställen erbjuds man en inplastad pappersservett. Dessa fuktiga servetter används först till att tvätta händerna med och läggs sedan snyggt hopvikt på bordet. Under måltiden kan man använda oshiborin till att diskret torka fingrarna och munnen. Den ska inte läggas i knäet som vanligt är med västerländska tyg- eller pappersservetter. Ett eget medfört tygstycke eller servett är helt acceptabelt att lägga i knäet på restaurang.

Hur matservisen används

Den japanska servisen består vanligen av risskål, sushitallrik, salladsskål, soppskål med lock , smårättsfatet (ungefär så stort som ett tefat), doppfat för soja eller annan sås och temugg. Varje gäst kan få flera fat av varje sort så det blir en imponerande mängd till varje person. Servisen består oftast av udda delar och kan vara i olika material: Lack, keramik, porslin, trä, metall. Varje persons skålar ställs på en lackbricka (kan även vara ”lackfejk” i plast) eller på ett underlägg av annat material.

Alla skålar och tallrikar är små. De japanska diskmaskinerna är anpassade för detta så en normalstor västerländsk mattallrik får absolut inte plats. Diskmaskinen är dessutom indelad i småfack så att de pyttesmå skålarna hålls på plats i vattenströmmarna.

Till fest förekommer det att maten serveras i utsökta lacklådor (Bento) och i en tjusig Bento kan maten även servaras på restaurang.

På  japanska restauranger kommer oftast alla rätter in samtidigt upplagda på faten. Beställer man en kycklingrätt så ingår misosoppa, sallad, pickles, kanske tofu eller en grönsaksrätt, ris och te samt vatten. Vatten serveras först och fylls på hela tiden.

I vardagslag i hemmen serveras maten upplagd på serveringsfat, ris och soppa fylls i allmänhet på att värdinnan men familjemedlemmarna kan även själva förse sig ur soppgrytan repektive riskokaren. Matbordet ser mer ut som ett buffebord med många olika serveringsfat.

Man tar mat från fatet och lägger det på sina egna tallrikar. Häller upp soja eller sås i sitt eget lilla fat och så vidare.

Att äta utan etikettsbrott 

Det är helt OK att äta sushi och sashimi med fingrarna, man bara tar en och stoppar in i munnen. Bitarna kan vara upplagda på ett serveringsfat och även då går det bra att ta därifrån med fingrarna. Däremot bör man inte använda sina egna pinnar för att ta mat från uppläggningsfaten

Japanen tycker det är oaptitligt att ”smutsa ner” riset med soja. Likaså att suga upp såser och annat gott med riset från tallriken. Det ska ätas vitt som det är ur sin egen skål. Det finns undantag: Risrätter med ”toppings” av till exempel kött och grönsaker, då serveras allt i ett.

De små skålarna och faten tas upp med handen och hålls i brösthöjd istället för att man böjer sig ned för att få upp maten till munnen. Soppan dricks ur muggen och det är inte heller fel att läppja från små tallrikar med flytande föda.

Annonser

3 svar

  1. Mycket viktig och kul information för en japanresenär!

  2. Lena,
    Du skriver fortsatt utmärkt fast i ny bloggtappning!
    🙂

  3. Gerdan: En får tacke för det… och visst är min nya blogg snyggare och proffsigare än den förra.? Laga japanskt och förbli sund och ”healthy” önskar Lena-san

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: