Ångkokt fisk med grönsaker


Det här receptet kan tilllagas med valfri fisk. I Japan säljs filead fisk mer och mer till de yngre. De äldre är vana att ta tillvara allt på fisken. Mitt intryck är dock att den mesta fisk som säljs är hel. Utbudet och tillgången på fisk och skaldjur är stort. Vår lilla lokala livsmedelsaffär (RM) av det traditionella slaget säljer alltid en massa olika sorters färsk fisk. Sortimentet av fisk är där oftast större än av kött.

Den här rätten ska ju ångkokas. Har man ingen insats för ångkokning kan man ta en wok eller större stekpanna. Sätt en upp och nervänd mindre skål i pannan. Häll på vatten som täcker botten i pannan. Sätt fatet med fisken på skålen och lägg på ett lock över pannan. Det går även att tillaga denna rätt i mikron i 750-1000 och 5-7 minuter beroende på fiskens storlek.

Ingredienser (2-4 portioner)

Färsk fisk, tex laxsida, plattfisk, torsk, makrill (urtagen och urbenad men med skinnet kvar). Mindre plattfisk kan användas urtagen men hel. Skär då ett snitt i skinnet och salta. Beräkna 250 g per portion

Färsk ingefära – en normalstor rotbit

Daikon eller rättika (2 normalstora)

Eringo svamp eller valfri färsk svamp (4-5 styckna)

1-2 sötpotatisar

Salt

Sås: 

Risvinäger

Citronsaft

Mörk, kraftig soja

1-2 vårlök eller 1 purjolök skuren i strimlor

Gör så här:

Salta lite på fisken, gnid in saltet och skölj fisken under rinnande kallt vatten. Lägg fisken med skinnsidan uppåt på ett fat som passar för ångkokningsgrytan. Salta.

Skär, gärna med hyvel, ingefäran, rättikan, svampen och sötpotatis i tunna stora skivor.

Lägg de skurna grönsakerna över fisken så att de täcker.

Häll på några matskedar sake eller vitt vin eller vatten smaksatt med citronsaft.

Ångkoka i 10- 15 minuter tills fisken är färdig. I mikron går det snabbare.

Gör under tiden såsen:

Pressa saften ur 1 citron, blanda med lika delar risvinäger och soja. Häll upp i en skål och lägg i den finskurna löken.

Häll såsen över fisken vid serveringen eller i en skål vid sidan om. Servera med ris.

2 svar

  1. Receptet verkar toppen! Mycket nyttigt också. Japanerna verkar ha missat det här med gräddig sås till allting.

  2. Ja, inte undra på att japanerna är smala som stickor. Utom de som börjat leva västerländskt med pizza, pasta, hambugare, chips, godis, cola….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: