Tre varianter på Miso-soppa


Miso-soppan är ett obligatoriskt tillbehör till i stort sett all mat på restaurang och ingår på samma självklara sätt som riset. Den serveras i en liten skål med eller utan lock och kommer oftast in på bordet samtidigt med övriga rätter. Den dricks direkt ur muggen men kan förstås ätas med sked.

Om någon i den japanska familjen frågar vad det blir till middag blir svaret inte Miso-soppa . Den är ett tillbehör kanske ungefär som  att dricka mjölk till maten. Misosoppa finns att köpa i halvfabrikat- det är bara att tillsätta vatten. Men den blir naturligtvis godast hemmalagad.

Miso-soppa ska inte överkoka eller stå och småputtra på spisen. Den hälls upp i små skålar och serveras genast.

Sopporna räcker till 4-6 portioner, tillsammans med andra rätter tex sushi

Passar kanske bra till pokerspelet www.pokerspel.org/pokerturneringar.php

Miso-soppa med tofu

Ingredienser

8 dl dashi-buljong

1/2  mjuk tofukaka

100 g enokisvamp eller smått skurna champinjoner

2 salladslökar (det gröna)

3-4 matskedar misopasta

Gör så här:

Hacka salladslöken i tunna skivor

Koka upp buljongen i en stor panna

Tillsätt misopasta, smaka av.

Blanda i tofu och svamp. Koka snabbt upp.

Tillsätt löken och dra pannan från värmen.

Miso-soppa utan tofu

Ingredienser:

8 dl dashi

3-4 matskedar misopasta (smaka av, sältan i pastan avgör mängden)

Enokidakesvamp eller champinjoner

2 salladslökar (det gröna)

100 g daikon (japansk jätterädisa) eller rättika

Gör så här:

Häll dashi i en stor panna och låt det koka upp

Skär rädisa/rättika i tunna stavar. Svampen i mindre bitar

Hacka löken

Lägg i rädisa och koka tills den är mjuk.

Tillsätt svamp. Lägg i misopastan.

Koka upp och drag av plattan. Låt inte soppan överkoka.

Miso-soppa med bambuskott

10 dl dashibuljong

200 g mjuk tofu

100 g färska eller konserverade bambuskott

3 matskedar misopasta

1 matsked japansk soja

Gör så här:

Tärna tofun i kuber

Skär bambuskotten i smala stickor

Koka upp dashin i en stor soppkastrull. Låt koka en minut.

Tillsätt tofun

Rör ut misopastan i lite het buljong och tillsätt den till soppan

Tillsätt sojan

Koka upp soppan snabbt och servera genast i små skålar.

About these ads

6 svar

  1. Hallå där!
    Nu hittade jag dig.
    Vad trevligt.
    Nu ska här lagas japanskt!

  2. Men vad ska du då göra med 14 liter lingon? Jag ser framför den där kålpuddingen med råröda lingon, god svensk potatis och kanske lite brunsås. Vilken dröm! Fast kålpudding ska det inte vara några som helst problem att göra här. Finns alltid färsk och fin kål och bra köttfärs.

  3. Hej
    Det låter gott med Miso-soppa.Det är egentligen ingen dum sed at börja måltiden med en soppa.Om vi äter soppa här så bukar det vara huvudrätt också. :)

  4. 14 liter lingon är som en fjärt i vinden min vän. Rårört måste vara en av den kulinariska världens topp 10. Nånstans mellan majonäs och knäckebröd. M.a.o. fullständigt oumbärligt. Tur vi har pappa Gösta som går som en skördetröska i den norrländska lingonskogen. Här nere är det ett dåligt lingonår.

  5. bra ideer, tack! men, jag läste någonstants att man måste inte koka upp den där soppa efter rörning av misopasta… vet du någonting om det?

  6. Helt riktigt, Miso-soppa ska inte koka efter man tillsatt misopastan. Då lakas smaken av pastan ur. Men det går bra med ett snabbt uppkok alldeles vid servering om man gjort soppan i god tid innan.
    Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggers like this: