Ris med svamp


På hösten är det säsong för svamp i Japan. Då är urvalet som störst. Så är det ju i Sverige också.

Ingredienser (4-6 personer)

 matblogg-ris-med-svamp.jpg

6 dl japanskt ris + vatten enligt förpackning eller riskokare

2 tsk dashi buljongpulver

3 msk sake eller torrt vitt vin

1/3 tsk salt

2 msk soja

200-300 g valfri svamp

Gör så här:

Tvätta riset noggrant tills vattnet blir klart.

Häll vatten och dashipulver på riset

Rensa svampen och skär den i mindre bitar

Blanda sake, salt och soja. Häll det över riset

Koka riset enligt anvisningar på risförpackningen eller riskokaren

Blanda i lite strimlor från apelsin eller citron då riset är klart. I Japan finns en citrusfrukt som heter Yuzu. Den smakar bäst i svampriset, anser Muchan-san.

Den här risrätten serveras som ett alternativ till vanligt icke smaksatt ris.

Annonser

8 svar

 1. Kul att du har en ny blogg! Och så kul med japansk mat! Har själv bott i Kina och lagar mycket kinesiskt, mest från Kanton och Sichuan. Men japansk mat – ja då vet jag bara hur man promenixar till sushihaket:-)
  Kram Mammut

 2. Jättegott med ris. Älskar det? Men varför ska japanskt ris vara kladdigt?
  Vad betyder Lena-san? Varför skriver med san efter nam?

 3. Hej Helena!
  Det är svårt att äta med pinnar om man ska peta upp enstaka riskorn som inte håller ihop i en kladdig klump. Speciellt med de spetsiga pinnar som används i Japan.
  Att använda ”san” efter namnet är ungefär som före ”du-reformen” i Sverige. Du skulle då ha tilltalats Fru/Frk …. Tvivlar på att det kommer en du- reform i Japan. De är alldeles för traditionella för det. Vanligast var är att man satte ”san” efter efternamnet även med nära vänner . Så att sätta det efter förnamnet får nog ändå ses som en modernisering. När jag presenterar mig här säger jag dock endast mitt namn: Lena och sen så blir det automatsikt Lena-san- alltså ungefär som Fru Lena. Den som tilltalar mig är alltså artigare än jag, ett sätt att visa vördnad/respekt.

 4. Hej Moster-san.
  Hade Premiär igår. Idag har jag lite ont i håret. Det gick sådär. För bra genrep. Hade catering efteråt. Nåt skräp med vinbladsdolmar och en massa kikärtsröror och skit. Fårostköket är jävligt överskattat. Hade hellre kört japanesiskt. Skoj att du öppnat matsida. Ska prova så mycket det går. Har en fråga. Marcus Samuelsson har ett bra recept på en Grillad, lättrimmad torskrygg med en rödvinssky med fiskfond som bas. I fonden tycker han att man ska ha ett par ark Kombu. Vad är det? Har förtvivlat fösökt att få tag på det utan att lyckats. Kan man ersätta med nåt?

 5. Aj, aj, aj- det är inte kul att ha ont i håret om det inte är värt det. Annars tar man ju det, eller hur? Premiär på Ingvars Hörna, eller? Får kolla på Petras blogg så får jag nog svar.

  Det heter Konbu. Det är detsamma som sjögräsarken man använder till sushi. Här finns det som små flingor som man kan använda för att smaksätta riset eller säkert som in ditt fall torsken. Just nu håller jag på med en matordlista där Konbu ingår. Samtidigt som jag äter upp den sista Marabou nötchoklad. Får knappast ont i håret, däremot ont i magen.

 6. Jo, Ingvars hörna var det. Det var helt ok men inte den där riktiga skjutsen du vet.
  Googlade och det är tydligen rätt med både kombu eller konbu. Whatever.
  Löser det sig om man kokar det? Jag menar om man ska ha det i en fond.

 7. Aldrig provat, men om du smular det så blir det nog bara som små prickar kvar och det kan ju se lite pikant ut.

 8. Lena-san Underbart att få läsa o KANSKE prova…du förstår-Jan är ingen risälskare-då MÅSTE det vara Uncle Ben….hur fyrkantig får man vara? Skall däremot visa Emil dina recept-han har gått o blivit vegeterian, åtministone nästan—det är väl för att kött är dyrt-fattig student,brukar han säga. Han har nu flyttat till M-ö ,det pulserar mer ”riktigt” liv där än i Lund sägs det. Det var härligt att se er–snart,emil skall bara kolla tenta-perioder–så planerar vi för Japan.Återkommer om det senare. Blogga på-jag tittar in allt emellanåt! Jan hälsar/ Eva

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: