Laga japanskt


Vad äter japanerna i vardagslag? Vad lagas därhemma hos familjerna Yamamoto och Nomura?

Jag bor sedan ett år i Hiroshima och går på japansk matlagningskurs. Familjen, som består av man och två tonårsbarn, ville inte äta japanskt då vi flyttade hit. De ville helst äta det vi åt i Sverige. Det går att få tag på köttfärs, kycklingfilé, lax, potatis och pasta. Krossade tomater på burk, isbergssallad och blomkål för att nämna några basvaror. Men det är väldigt mycket som inte alls går att få tag på. Så för att vi ska få variation och inte helt gå i både ”laxtaket” och ”kycklingtaket” har jag introducerat en hel del  japansk middagsmat. Nya ovanliga smaker som nu efter ett år blivit favoriter. Ris är nu även vår basföda.

Råvaror, redskap och servering skiljer det japanska från det västerländska. Det blev jag väldigt väl medveten om då jag vid ett tillfälle var lärare i svensk matlagning för japaner. Det är väl självklart att servera den kokta potatisen varm? Och varje vuxen människa förstår väl att man behöver en visp då man gör en gräddsås till köttbullarna?

Japansk man blir förstås bäst i Japan. Här finns råvarorna och här finns kvalitéen. Men för att den japanska maten ska riktigt komma till sin rätt så behöver man både även några bra japanska redskap och helst en servis med ”japanstuk” Det vill säga flera små skålar och fat och ätpinnar.

Japansk mat är säsongsbetonad, mer än vi är vana vid i Sverige. Det beror på att importen är nästan obefintlig och att frysdiskarna i butikerna upptar en liten del av det totala utbudet. Det finns helt enkelt inte torsk och wokgrönsaker året om i frysdisken.

Annonser

2 svar

  1. hej!! vad kul att du börjat blogga igen!

  2. Hej Lena
    Har verkligen saknat dej!!!!
    Lycka till med nya bloggen!!
    Kram Gerdan
    ( 33.5 men har svårt att hålla det)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: