Stekta riskakor- Yakionigiri


risbollar.jpg

Av vanligt kokt ris eller sushiris kan man göra de populära trekantiga riskakorna. De säljs svepta i sjögräsplatta och med fyllning, till exempel tonfisk. Äts som mellanmål eller till lunch eller som tilltugg. De kan göras på överblivet ris från middagen men allra godast blir de om de görs på nykokt ris.

Gör så här:

Skölj händerna med kallt vatten och tag lite salt i handflatorna. Forma en trekant av riset. Den ska vara ca 3 cm tjock och riset ska hålla ihop ordentligt.

Värm en stekpanna på medelvärme och tillsätt vegetabilisk olja, gärna rapsolja. Lägg i några riskakor och låt dem bli gyllenbruna på båda sidor. Sprinkla över lite sojasås och låta dem steka i ytterligare någon minut.

Ät riskakorna som de är eller tillsammans med tonfisk (konserverad).

About these ads

7 svar

  1. Hej, hittade nyligen din blogg och har tittat runt lite. Du verkar ha många intressanta recept och det är alltid intressant att lära sig mer om Japan i allmänhet (är smått fascinerad av landet). Jag har tack vare en asiatisk butik där jag bor kunnat laga och bjuda på vegansk sushi och misosoppa, vilket blivit väl mottagna. Onigiri (risbollar) har jag inte vågat mig på än (det ser svårt ut att få till rätt konsistens och form); är det här receptet en stekt variant på dom? Har du några tips på grönsaker eller liknande – gärna något som går att få tag på här i Sverige – som passar som fyllning till onigiri eller yakiohigiri?

  2. Hej Henrik!
    Kul att du intresserar dig för Japan och japansk mat. Det är inte särskilt svårt att steka riskakor. Se bara till att du använder ett klibbigt ris så att det håller ihop. Bra fyllning är kokta mosade bönor eller rostad, finhackad paprika. Ett alternativ som är enklare är att äta grönsaksrätten bredvid.
    Det är även gott att doppa riskakan i sjögräsflagor. De finns kanske i din asiatiska butik.

  3. Ja, herre gud vad mycket man kan göra i olika delar av världen. Kommer att tänka på överblivet potatismos och potatisplättar. Riskakor låter gott och enkelt att stoppa i sig. Ska prova någon gång när jag får tid. Just nu är det mycket som händer.
    Blev inget med bokförlaget. Fick ett svar där dom undrade vilken som var målgruppen. Har du hört? Målgrupp är väl alla som vill veta mer. Snygg omskrivning för att säga att dom inte ville ge ut boken. Men måste det hela ta sex månader. Fan, man måste nog starta ett eget förlag också…

  4. Helena-san,
    Vissa vet inte vad dom går miste om… starta eget, vet ja!! Ät riskakor (eller potatisplättar) och få energi!

  5. Tack för en intressant och informativ blogg om Japansk matlagning. Har själv fått smak för Japansk mat efter att spenderat några veckor i Tokyo!

    Ser framemot fler inlägg!

    / Joakim

  6. Vad roligt att du skriver om den japanska maten, och hur enkelt allt verkar. Jag blev riktigt sugen på att göra riskakorna på ditt sätt. Jag har prövat att göra onigiri innan med stekta champitioner som fyllning, men bönfyllning låter spännande och jag känner verkligen för att pröva det.

  7. Kul att du är intresserad av japansk gastronomi. Märks dock från min sida att du är nybörjare rejält.

    I alla fall tänkte jag upplysa lite smått att gör er inte dumma över ”sushiris”. Det är rena dårskapen att köpa sig detta, då det är precis likadant ris som i vanligt svenskt grötris. Och grötriset är MYCKET billigare.

    Däremot, om man vill ha det tidiga inhemska riset vilket traditionellt används i sushi med mycket mera, är det en direkt smakskillnad.

    I övrigt kommer ingen av oss, om ens en japan märka skillnaden, förutom om man klantat sig rejält med förberedelsen av riset innan, under och efter tillagning.

    Onigiri lär man ”tillverka” av relativt nykokt ris. Ett nybörjartips är att man tar sig en liten skål eller kaffekopp, en bit plastfolie som man lägger över koppen. sprinklar ner lite salt, samt japansk onigiri krydda (man kan tillverka själv och det finns miljarder olika kombinationer). Tar halva delen ris ner. Petar en grop i riset. Ner med fyllning (allt från tonfisk, tonkfisk blandad med soya, wasabi eller coleman senap, eller bacon.. vad du tycker om helt enkelt). Därefter på med andra halvan av riset. ta upp sidorna av plastfolien som en liten påse och forma onigirin inne i den. Det kommer spara er många svordomar och händerna också då riset ofta ska vara rätt varmt. Och tid.

    Och glöm inte chilin i det japanska köket. Den är väl gömd, men den finns där. Och det är en rejäl konst att variera in den så den inte märks men gör saker otroligt läckra.

    Itadakimasu!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggare gillar detta: